20210910 Een Covid Safe Ticket in de horeca CST coronapas coronapaspoort covidpas terras grote markt

| Een Covid Safe Ticket (CST) in de horeca.

Beslissing over Covid Safe Ticket volgt mogelijk donderdag

© Belga
15/09/2021
Updated: 15/09/2021 20.37u

De plannen voor de invoering van het Covid Safe Ticket (CST) vanaf 1 oktober worden concreter, maar de finale beslissing moet nog genomen worden. Mogelijk gebeurt dat donderdag, als het Verenigd College van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie samenkomt.

Woensdag doken er in verschillende media berichten op dat de Brusselse regering na overleg met de 19 Brusselse burgemeesters de knoop had doorgehakt om op 1 oktober effectief van start te gaan met de uitbreiding van het Corona Safe Ticket in bepaalde sectoren.

Het kabinet van minister-president Vervoort bevestigt dat er met de burgemeesters een gesprek is geweest over het CST, maar zegt dat dat gesprek gewoon past in het lopende overleg ter voorbereiding van de aangekondigde ordonnantie. Die ordonnantie is nodig om de uitbreiding van het CST mogelijk te maken.

Vervoort wijst erop dat de beslissing toekomt aan het Verenigd College van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie. De Brusselse ministers die in dat college zetelen, komen donderdag samen.

Reacties van de burgemeesters

De burgemeesters waren het er tijdens de Veiligheidsraad over eens dat het uitbreiden van het Covid Safe Ticket noodzakelijk is. "Het was dat of het risico nemen om de sectoren te sluiten. Vandaag zijn wij niet meer bereid dit te aanvaarden", zegt Benoît Cerexhe (cdH), burgemeester van Sint-Pieters-Woluwe aan La Capitale.

"Als er geen strenge maatregelen worden genomen - en het Covid Safe Ticket is een strenge en onaangename maatregel - dan zijn we voor het einde van het jaar terug bij af in Brussel,” treedt de Ukkelse burgemeester Boris Dilliès (MR) hem bij.

Het Covid Safe Ticket zou verplicht worden in de horeca, de evenementensector, net als de sport- en cultuursector. Ook zal een identiteitsbewijs moeten worden getoond om deel te nemen aan elk evenement met ten minste 50 personen binnen. Dit betekent dat het ook zal gelden voor musea, bioscopen en bruiloften.

Wat met personeel en gebedshuizen?

Aangezien gebedshuizen niet onder de samenwerkingsovereenkomst vallen, zal het gezondheidspasje daar niet vereist zijn. "Dit is betreurenswaardig omdat we weten dat het plaatsen van samenkomst zijn,” zegt Dilliès. “Maar de beslissng om hen op te nemen in de lijst zou zeer vatbaar zijn geweest voor juridische betwisting.”

De uitbreiding van de maatregel doet de vraag rijzen naar het personeel dat in de betrokken sectoren werkzaam is. "Verschillende burgemeesters, waaronder ikzelf, vinden dat het gezondheidspasje ook voor deze werknemers moet gelden", zegt Emir Kir, burgemeester van Sint-Joost. "Dit punt wordt bestudeerd.”

Hoewel er een onmiddellijke consensus was over de grote lijnen van de coronapas, moeten nog vele punten worden verduidelijkt. "Ik wacht nog steeds af hoe de regering het Covid Safe Ticket zal uitvoeren en controleren. De werklast mag niet te zwaar zijn voor de reeds getroffen sectoren", aldus Ridouane Chahid (PS), burgemeester van Evere.

Sancties

Ze moeten nog overleggen over de sancties. Er is nog niets definitief, maar wij gaan in de richting van een sanitaire pas naar Frans model in plaats van naar Italiaans model, ondanks de eisen van verschillende burgemeesters. Dit zou betekenen dat de verantwoordelijkheid niet bij de klanten, maar bij de eigenaars van de etablissementen zou liggen.

Velen pleiten voor een wijziging van de algemene politieverordening, zodat in de 19 Brusselse gemeenten dezelfde regel geldt. "Het is nog niet erg duidelijk wat de sancties zijn. Dit moet worden verduidelijkt. Ik wil geen controverse en ik wil er zeker van zijn dat alles legaal is voor de politie, want het is een ondankbare job", voegt Christos Doulkeridis (Ecolo), burgemeester van Elsene, eraan toe.

Hoewel er nog veel punten moeten worden opgehelderd, zijn Vervoort (PS) en Maro (Ecolo) bereid om de coronapas in te voeren voor een periode van drie maanden.

Een datum die voor verschillende burgemeesters nogal optimistisch lijkt. "Ik vrees dat het niet klaar zal zijn tegen 1 oktober", zegt Didier Gosuin (DéFI), burgemeester van Oudergem. "Ik wil er zeker van zijn dat alles correct is, ik hoor van het parket dat ze nog steeds veel beroepen op de pandemiewet ontvangen.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni